۱۳۸۷ بهمن ۶, یکشنبه

قانون و حقوق بشر در جمهوری اسلامی ایران

گزارش سازمان عفوبین الملل، چاپ فوریه ۱۹۸۰، سند مهمی است در باره‌ی وضعیت حقوق بشر در دوره‌ی تکوین رژیم اسلامی در ایران. این اولین و آخرین باری بود که عفوبین الملل اجازه یافت تا هیئتی را به ایران گسیل کند. هیئت تحقیقی این سازمان از ۱۲ آوریل تا اوٌل ماه مه ۱۹۷۹ در ایران به سر برد و در طی این مدت، با وزرای دولت موقت، پرسنل کمیته های انقلاب تهران، اعضای اپوزیسیون غیر مذهبی حکومت محمد رضا شاه پهلوی و دیگر افراد دیدار و گفتگو کرد. گزارشگران عفو بین الملل پس از بازگشت، تحقیقات خود را از راه دور ادامه دادند. گزارش حاضر نتیجه سفر این هیئت به ایران و تحقیق در مورد وضعیت حقوق بشر از ۱۱ فوریه تا ۱۴ سپتامبر ۱۹۷۹ است. متن حاضر، رونوشت الکترونیکی این گزارش و برابر با اصل آن است. تنها یادداشت های آخر هر فصل به آخر متن منتقل شده اند. شماره ی صفحات اصلی نیز در متن مشخص شده است.
این متن با دو فهرست اسامی، ضمیمه آ و ضمیمه ب، تکمیل شده که اوٌلی شامل نام و مشخصات اعدام شدگان در آن دوره و دومی، نام و مشخصات افرادی است که به شلاق یا حبس محکوم شده اند. در متن الکترونیکی گزارش این دو ضمیمه حذف شده اند، اما فهرست اسامی اعدام‌شدگان را می توان با مراجعه به "امید، یادبودی در دفاع از حقوق بشر" بر حسب نام، تاریخ اعدام یا نوع اتهام، مورد به مورد مشاهده کرد.
این گزارش به دلیل بررسی‌های دقیق قانونی و غنای اطلاعات تاریخی در آن، منبع بسیار با ارزشی برای مطالعه‌ی روزهای نخستین حیات جمهوری اسلامی ایران است. بنیاد عبدالرحمن برومند خرسند است که رونوشت الکترونیکی این سند ارزشمند را برای نخستین بار را در اختیار عموم قرار می‌ دهد.


متن پی دی اِف (انگلیسی، 482.50 KB)


نویسنده: سازمان عفو بین الملل

تاریخ انتشار: ۱۲ بهمن ۱۳۵۸

نوع متن: گزارش


کپی رایت بنیاد عبدالرحمن برومند
http://www.iranrights.org/farsi/library.php

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر